Ypatinga, 50-oji kelionė

IMG_6677Tai buvo nepaprasta, ne tik jubiliejine prasme, kelionė. Kelionė, apie kurią daugelis jos dalyvių sakė, kad jei yra kur žemėje rojus, tai čia – Jungtiniuose Arabų Emyratuose ir ypač įžymiajame jų mieste Dubajuje. Kelionė, į kurią po Marijampolės TAU vėliava, išsirengė 35 asmenys, ne tik universiteto lankytojai, bet ir kitų Lietuvos vietų atstovai. Emyratai – tai kraštas, kuris jau kelis dešimtmečius domina pasaulio visuomenę, domina ne tik savo turtais, išgaunama nafta, įsivežamu auksu. Svarbiausia šioje šalyje yra gilus tikėjimas, protingas vadovavimas, demokratiškas požiūris į žmogų. Nors vykome, atrodo, ilsėtis, bet turėjome daug ekskursijų ir pamatėme tikrai nemažai: žavėjo įstabusis Dubajus, kelionė arabišku laiveliu dirbtiniu kanalu (Persijos įlanka atėjo į dykumą) per miesto naują rajoną Marina  iki pat šeicho šeimos jachtos, naktinė fontanų muzika, pakilimas į aukščiausią pasaulio pastatą Burž Kalifą (adatą), važiavimas automobilių spūstyje dirbtine sala Palma, kurioje negyvena nei vienas vietinis, nes negalima gyventi ne ant Dievo sukurtos žemės, puiki žalia Emyratų sostinė Abu Dabi (turtingiausias emyratas). O kur dar patirtas ekstrymas išdrįsusių lėkti džipais per dykumos kopas, jojimas kupranugariais, beduinų patiekalų ragavimas… Patyrėme ir rytietišką aistrą aukso bei prieskonių turguose, apsipirkimo galimybes didžiuliuose prekybos centruose, kurios jie vadina Molais.

 Išvykų gidė p. Aldona 16 metų gyvena Dubajuje, vos ne kasdien veda ekskursijas, gerai žino šią šalį ir su meile pasakoja apie jos susikūrimą 1971 m., apie atsidavusį pirmąjį šalies vadovą JAE prezidentą – šeichą Zaidą bin Sultan Al Nahyan, kuris vienintelis palaidotas savo statytos mečetės teritorijoje sukurtame mauzoliejuje (arabų požiūris į mirtį, laidotuves ir kapus yra visiškai kitoks nei katalikų). O pati mečetė vadinama architektūros šedevru, kurį  statė visas pasaulis – didžiausias pasaulyje paauksuotas, brangakmeniais puoštas šviestuvas buvo pagamintas Vokietijoje, pagrindinis mečetės kilimas – iš Irano, marmuras – iš Italijos, o inžinieriai – iš JAV. Ne veltui pasaulyje ši šalis pristatoma kaip aštuntasis pasaulio stebuklas, kad tai valstybė, pralenkusi fantaziją.

Tai tik keli pastebėjimai, o apie šią šalį pasakosiu ir pristatysiu vaizdais balandžio 21 d. 14 val. (žr. mėnesio planą). Kelionė buvo tikrai puikiai, gerai organizuota; pailsėjome ir labai labai daug pamatėme. Už tai ir dėkojame organizatorei Universiteto direktorei Onai Sakalauskienei bei vadovei Donatai Petrukaitytei.

Kultūros ir meno fakulteto dekanė Vida Mickuvienė

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.