Skanus projektas – virėme lazankes

Mūsų TAU drauge su Marijampolės profesinio rengimo centru bei partneriais iš Latvijos ir Suomijos jau ne pirmą mėnesį vykdo Nordplus Adult programos projektą ,,Iš praeities į ateitį”. Projekto tikslas – ištirti, kaip senovės lietuviai, latviai ir suomiai gamino maistą iš pačių paprasčiausių produktų. Projekto pabaigoje bus sukurta receptų knyga, tad visus atrinktus receptus reikia išmėginti praktiškai.
Šį kartą kelios TAU senjorės prisiminė kaip gaminti lazankes, liaudišką patiekalą, kitaip skryliais vadinamą. Lazankės tai – tolimas lazanijų atgarsis, kurios į Lietuvą atkeliavo Bonos Sforcos dėka.
Karalienė Bona Sforca atnešė nemažai įdomių patiekalų į Lietuvą. Pirmiausiai juos perimdavo valdovo dvaras, diduomenė, vėliau ir žemesni sluoksniai. Per kelis šimtus metų kai kurie patiekalai pasiekdavo net valstiečių gryčias, kaip ir mums žinomos lazankės.
Dalinamės gamybos proceso akimirkomis, o ir pats procesas ypatingas ir daugeliui jau pamirštas – virėme ant senoviško pečiaus.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.