Duonos kelias iki stalo

09-IMG_4791Namų ūkio fakultetą lankantys senjorai dalyvavo Prienų krašto muziejaus teatralizuotoje mokomoje programoje „Duonos kelias iki stalo“, kur dalyvavo duonos kepimo procese ir duonos pagerbimo ritualuose. 

Ši praktinė pažintinė programa vyko artimoje  autentiškai XIX a. Prienų krašto valstiečio trobai aplinkoje. Užsiėmimą vedančios muziejaus darbuotojos A. Razmislavičienės apranga, veiksmai ir kalba iliustravo valstiečių buityje gyvavusias tradicijas  ir papročius. Namų ūkio fakulteto studentai-senjorai ne tik stebėjo duonos kepimo procesą, bet ir jame dalyvavo: patys susiformavo užminkytos duonos kepalėlius, juos kepė ir iš muziejaus išsinešė savą duonos kepalėlį.

Kol duonelė kepė, senjorai buvo supažindinti su ilgu duonos keliu – nuo rugio pasėjimo iki iškeptos duonelės padėjimo ant stalo. Taip pat Trečiojo amžiaus universiteto studentai pamatė seniausius žemės įdirbimo, javų apdorojimo padargus, senovinius rakandus. Taip pat išbandė akmenines girnas ir nusprendė, kad jomis malti – labai sunkus darbas.

Edukacinės programos dalyviai daug išgirdo  apie tikėjimą magiškąja duonos galia, lemiančia derlių, žmogaus, šeimos gyvenimą. Senjorai buvo sujaudinti duonos pagerbimo ritualų, širdį virpinančių dainų ir Lietuvos trispalvės audimo, pasitinkant atkurtos Lietuvos valstybės 100-metį.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s